unfoldingWord 28 - Az előkelő gazdag ifjú

unfoldingWord 28 - Az előkelő gazdag ifjú

Outline: Matthew 19:16-30; Mark 10:17-31; Luke 18:18-30

Script Number: 1228

Language: Hungarian

Audience: General

Genre: Bible Stories & Teac

Purpose: Evangelism; Teaching

Bible Quotation: Paraphrase

Status: Approved

Scripts are basic guidelines for translation and recording into other languages. They should be adapted as necessary to make them understandable and relevant for each different culture and language. Some terms and concepts used may need more explanation or even be replaced or omitted completely.

Script Text

Egyik nap egy előkelő gazdag ifjú jött Jézushoz és azt kérdezte: "Jó Mester, mit tegyek, hogy örök életem legyen?" Jézus azt mondta neki: "Miért nevezel engem 'jónak'? Csak egy van aki jó, és az az Isten. De ha örök életet akarsz engedelmeskedj Isten törvényeinek."

"Melyikeknek kell engedelmeskednem?"- kérdezte. Jézus azt válaszolta: "Ne ölj. Ne paráználkodj. Ne lopj. Ne hazudj. Tiszteld apádat és anyádat és szeresd a te felebarátodat mint magadat."

De az ifjú azt mondta: "Mindezeknek a törvényeknek engedelmeskedtem gyermekkorom óta. Mit kell még tegyek ahhoz, hogy örökre élhessek?" Jézus ránézett és szerette.

Jézus azt válaszolta: "Ha tökéletes akarsz lenni, akkor menj és add el mindenedet és oszd szét a pénzt a szegényeknek és kincsed lesz a mennyben. Utána gyere és kövess engem."

Mikor az ifjú ember meghallotta amit Jézus mondott nagyon elszomorodott mivel nagyon gazdag volt és nem akarta szétosztani mindenét, amije volt. Megfordult és elment Jézustól.

Ekkor Jézus azt mondta a tanítványainak: "Nagyon nehéz a gazdag embereknek bemenni az Isten országába! Igen, könnyebb a tevének egy tű fokán átmenni, mint egy gazdag embernek az Isten országába bejutni."

Mikor a tanítványok meghallották amit Jézus mondott nagyon meglepődtek, és azt mondták: "Akkor ki üdvözülhet?"

Jézus a tanítványokra nézett és azt mondta: "Embereknél ez lehetetlen, de Istennél minden dolog lehetséges."

Péter azt mondta Jézusnak: "Mi mindent elhagytunk és követtünk téged. Mi lesz hát a jutalmunk?"

Jézus így válaszolt: "Mindenki, aki elhagyta házát, fiú és lánytestvéreit, apját, anyját, gyermekeit és a tulajdonát én érettem a százszorosát kapja vissza és még ráadásul örök életet is fog kapni. De sok elsőből utolsó lesz és sok utolsóból első."

Related information

Words of Life - Audio gospel messages in thousands of languages containing Bible based messages about salvation and Christian living.

Free downloads - Here you can find all the main GRN message scripts in several languages, plus pictures and other related materials, available for download.

The GRN Audio Library - Evangelistic and basic Bible teaching material appropriate to the people's need and culture in a variety of styles and formats.

Choosing the audio or video format to download - What audio and video file formats are available from GRN, and which one is best to use?

Copyright and Licensing - GRN shares it's audio, video and written scripts under Creative Commons