unfoldingWord 10 - A tíz csapás

unfoldingWord 10 - A tíz csapás

Esquema: Exodus 5-10

Número de guión: 1210

Idioma: Hungarian

Audiencia: General

Tipo: Bible Stories & Teac

Propósito: Evangelism; Teaching

Citación Biblica: Paraphrase

Estado: Approved

Los guiones son pautas básicas para la traducción y grabación a otros idiomas. Deben adaptarse según sea necesario para que sean comprendidas y relevantes para cada cultura e idioma diferentes. Algunos términos y conceptos utilizados pueden necesitar más explicación o incluso ser reemplazados o omitidos por completo.

Guión de texto

Mózes és Áron elmentek a fáraóhoz. Azt mondták: "Ezt mondja Izráel Istene, 'Bocsásd el népemet!'" A fáraó nem hallgatott rájuk. Ahelyett, hogy szabadon engedte volna az izraelitákat még keményebb munkára kényszerítette őket.

A fáraó mindegyre megtagadta, hogy elengedje a népet, ezért Isten tíz rettenetes csapással sújtotta Egyiptomot. Ezek a csapások által Isten megmutatta a fáraónak, hogy Ő hatalmasabb a fáraónál és Egyiptom minden istenénél.

Isten a Nílus folyót vérré változtatta, a fáraó azonban ekkor se bocsátotta el az izraelitákat.

Isten békákat küldött Egyiptomban mindenfelé. A fáraó könyörgött Mózesnek, hogy tüntesse el a békákat. Amikor azonban a békák eltűntek a fáraó megkeményítette a szívét és nem engedte az izraelitákat elhagyni Egyiptomot.

Ekkor Isten szúnyogokat, utána pedig legyeket küldött csapásként. A fáraó elküldött Mózesért és Áronért és azt mondta, hogy ha megállítják a csapásokat, akkor az izraeliták elhagyhatják Egyiptomot. Amikor Mózes imádkozott Isten eltüntette a legyeket Egyiptomból, a fáraó azonban megkeményítette a szívét és nem engedte a népet szabadon.

A következőkben megbetegedett és meghalt az egyiptomiak összes háziállata. Isten okozta ezt. A fáraónak a szíve azonban kemény maradt és nem engedte el az izraelitákat.

Ekkor Isten azt mondta Mózesnek, hogy a fáraó előtt szórjon hamut a levegőbe. Amikor ezt tette fájdalmas hólyagos-sebek jelentek meg az egyiptomiakon, de az izraelitákon nem. Isten megkeményítette a fáraó szívét és nem engedte az izraelitákat szabadon.

Ezután Isten jégesőt küldött, amely tönkretette az egyiptomiak termésének a nagy részét és megölt mindenkit, aki a szabadban volt. A fáraó hívatta Mózest és Áront és azt mondta nekik: "Vétkeztem. Mehettek." Ekkor Mózes imádkozott és nem esett több jég az égből.

A fáraó azonban ismét vétkezett és megkeményítette a szívét. Nem bocsátotta el az izraelitákat szabadon.

Így Isten sáskarajokat küldött Egyiptom fölé. A sáskák megették a maradék termést is, ami még megmaradt a jégeső után.

Ekkor Isten három napos sötétséget bocsátott rájuk. Olyan sötét volt, hogy az egyiptomiak nem tudták elhagyni a házaikat. Ahol az izraeliták éltek azonban világosság volt.

Még ez a kilenc csapás után is a fáraó megtagadta hogy szabadon engedje az izraelitákat. Mivel a fáraó nem akart engedelmeskedni, Isten még egy utolsó csapást tervezett. Ez már meggondolásra kényszerítette a fáraót.

Información relacionada

Palabras de Vida - GRN tiene mensajes audios en miles de idiomas que contienen mensajes basados en la Biblia acerca de la salvación y la vida cristiana.

Descargas gratis - Aquí puede encontrar los guiones principales de GRN en varios idiomas y también imágenes y otros materiales relacionados. Todos están disponibles para descargar.

Librería de audio de GRN - Material evangelistico y de enseñanza adecuado a las necesidades y a la cultura en variedad de stilos y formatos

Copyright and Licensing - GRN shares it's audio, video and written scripts under Creative Commons

Choosing the right audio or video format - What audio and video file formats are available from GRN, and which one is best to use?