unfoldingWord 40 - Jézust megfeszítik

unfoldingWord 40 - Jézust megfeszítik

Outline: Matthew 27:27-61; Mark 15:16-47; Luke 23:26-56; John 19:17-42

Script Number: 1240

Language: Hungarian

Audience: General

Genre: Bible Stories & Teac

Purpose: Evangelism; Teaching

Bible Quotation: Paraphrase

Status: Approved

Scripts are basic guidelines for translation and recording into other languages. They should be adapted as necessary to make them understandable and relevant for each different culture and language. Some terms and concepts used may need more explanation or even be replaced or omitted completely.

Script Text

Miután a katonák kigúnyolták Jézust kivezették a városból hogy megfeszítsék. Kényszerítették hogy maga vigye a keresztet, amin majd meghal.

A katonák kivezették Jézust egy helyre, aminek 'Koponya helye' volt a neve, és kezeit és lábait egy kereszthez szegezték. Jézus azonban azt mondta: "Atyám, bocsásd meg nekik, mert nem tudják, hogy mit tesznek." Pilátus azt parancsolta, hogy írják egy táblára 'Jézus, a zsidók királya' és azt tegyék a keresztre Jézus feje fölé.

A katonák sorsot húztak Jézus ruhái felett. Amikor ezt tették beteljesedett a prófécia, amely azt mondta: "Elosztották ruháimat maguk között és köntösömre sorsot vetettek."

Jézust két tolvaj közé feszítették meg. Az egyikük gúnyolta, a másik azonban azt mondta: "Nem féled az Istent? Mi jogosan tetteink büntetését kapjuk, de ez az ember ártatlan." Ekkor azt mondta Jézusnak: "Emlékezzél meg rólam mikor eljössz királyságodban." Jézus azt válaszolta neki: "Még ma velem leszel a paradicsomban."

A zsidó vezetők és a tömegben a többi emberek kigúnyolták Jézust. Azt mondták neki: "Ha Isten Fia vagy, gyere le a keresztről és mentsd meg magadat! Akkor majd hiszünk neked."

Utána az egész környéken az ég teljesen sötét lett, bár nem éjszaka hanem a nappal közepe volt. Délben lett sötét és három órán keresztül sötét is maradt.

Jézus felkiáltott: "Elvégeztetett! Atyám, a te kezedbe teszem le szellememet." Ekkor lehajtotta fejét és kilehelte a szellemét. Mikor meghalt földrengés lett, és a templomban az óriási kárpit mely az embereket elválasztotta Isten jelenlététől felülről lefelé kettéhasadt.

Halála által Jézus megnyitotta az utat az emberek számára hogy Istenhez jöhessenek. Mikor a katona, mely Jézus mellett őrködött látta, hogy mi történt, azt mondta: "Bizonyos, hogy ez az ember ártatlan volt. Ő volt az Istennek a Fia."

Ekkor József és Nikodémus, két zsidó vezető akik elhitték, hogy Jézus a Messiás, elkérték Pilátustól Jézus testét. A testet gyolcsba tekerték majd egy sziklába vájt sírba helyezték. Egy nagy követ gördítettek a sír elé mely elfedte a bejáratot.

Related information

Words of Life - Audio gospel messages in thousands of languages containing Bible based messages about salvation and Christian living.

Free downloads - Here you can find all the main GRN message scripts in several languages, plus pictures and other related materials, available for download.

The GRN Audio Library - Evangelistic and basic Bible teaching material appropriate to the people's need and culture in a variety of styles and formats.

Choosing the audio or video format to download - What audio and video file formats are available from GRN, and which one is best to use?

Copyright and Licensing - GRN shares it's audio, video and written scripts under Creative Commons