unfoldingWord 29 - A könyörtelen szolga története

unfoldingWord 29 - A könyörtelen szolga története

Outline: Matthew 18:21-35

Script Number: 1229

Language: Hungarian

Audience: General

Genre: Bible Stories & Teac

Purpose: Evangelism; Teaching

Bible Quotation: Paraphrase

Status: Approved

Scripts are basic guidelines for translation and recording into other languages. They should be adapted as necessary to make them understandable and relevant for each different culture and language. Some terms and concepts used may need more explanation or even be replaced or omitted completely.

Script Text

Egyik nap Péter azt kérdezte Jézustól: "Mester, hányszor kell megbocsássak a testvéremnek ha ő vétkezik ellenem? Még hétszer is?" Jézus azt válaszolta: "Nem hétszer, hanem még hetvenszer hétszer is." Jézus ezen azt értette, hogy mindig bocsássunk meg. Ezután Jézus elmondott egy történetet.

Jézus azt mondta: "Isten királysága hasonló ahhoz a királyhoz, aki elszámolást akart tartani a szolgáival. Egyik szolgája egy óriási összeggel tartozott, mely 200.000 évnyi fizetésnek felelne meg."

"Mivel a szolga nem tudta kifizetni a tartozást a király azt mondta: 'Adjátok el ezt az embert és a családját rabszolgának, hogy így fizessen a tartozásába.'"

"A szolga térdre esett a király előtt és azt mondta: 'Kérlek, légy türelemmel irántam és visszafizetem a teljes összeget amellyel tartozok neked.' A király megszánta a szolgát, eltörölte a tartozását és elengedte."

"Amikor a szolga kiment a királytól találkozott egy szolgatársával aki négy hónapnyi fizetés árával tartozott neki. Ez a szolga megragadta a szolgatársát és azt mondta: 'Add meg a pénzt, amivel tartozol nekem!'"

"A szolgatárs térdre esett és azt mondta: 'Kérlek, légy türelemmel irántam és visszafizetem a teljes összeget, amivel tartozok neked.' De az nem engedett, hanem börtönbe vettette a szolgatársát míg meg nem fizeti tartozását."

"Néhány másik szolga is látta, hogy mi történt és nagyon felháborodtak. Elmentek a királyhoz és elmondtak neki mindent."

"A király odahívatta ezt a szolgát és azt mondta: 'Gonosz szolga! Elengedtem tartozásodat mivel könyörögtél nekem. Neked is ugyanezt kellett volna tenned!' A király annyira megharagudott, hogy a gonosz szolgát börtönbe vettette míg meg nem fizeti a teljes tartozását."

Ekkor Jézus azt mondta: "Ezt teszi majd az én mennyei Atyám is veletek ha szívből meg nem bocsájtotok a ti testvéreiteknek."

Related information

Words of Life - Audio gospel messages in thousands of languages containing Bible based messages about salvation and Christian living.

Free downloads - Here you can find all the main GRN message scripts in several languages, plus pictures and other related materials, available for download.

The GRN Audio Library - Evangelistic and basic Bible teaching material appropriate to the people's need and culture in a variety of styles and formats.

Choosing the audio or video format to download - What audio and video file formats are available from GRN, and which one is best to use?

Copyright and Licensing - GRN shares it's audio, video and written scripts under Creative Commons