unfoldingWord 26 - Jézus elkezdi az ő szolgálatát

unfoldingWord 26 - Jézus elkezdi az ő szolgálatát

Outline: Matthew 4:12-25; Mark 1-3; Luke 4

Script Number: 1226

Language: Hungarian

Audience: General

Genre: Bible Stories & Teac

Purpose: Evangelism; Teaching

Bible Quotation: Paraphrase

Status: Approved

Scripts are basic guidelines for translation and recording into other languages. They should be adapted as necessary to make them understandable and relevant for each different culture and language. Some terms and concepts used may need more explanation or even be replaced or omitted completely.

Script Text

Miután Jézus legyőzte a Sátán kísértéseit visszatért Galilea tartományába, ahol élt, telve a Szent Szellem erejével. Jézus helységről helységre utazott tanítva az embereket. Mindenki jókat mondott róla.

Jézus elment Názáret városába, ahogy gyermekként élt. Szombat napján bement az istentisztelet termébe. Kezébe adták Ézsaiás próféta tekercsét, hogy olvasson belőle. Jézus kibontotta a tekercset és felolvasott belőle egy részt az embereknek.

Jézus azt olvasta: "Isten az Ő Szellemét adta nekem, hogy jó hírt hirdessek a szegényeknek, szabadulást a foglyoknak, gyógyulást a vakoknak és szabadon bocsássam az elnyomottakat. Ez az Úrnak a kedves esztendeje."

Utána Jézus leült. Mindenki figyelmesen hallgatta. Tudták, hogy az az igerész, amit éppen felolvasott a Messiásról szólt. Jézus azt mondta: "Ezek a szavak, amiket nektek most felolvastam most teljesednek be." Mindenki elcsodálkozott: "Nem Józsefnek a fia ez?" - mondták.

Ekkor Jézus azt mondta: "Igaz az, hogy egy próféta sincs elfogadva a saját szülővárosában. Illés próféta idejében sok özvegy volt Izráelben. Amikor azonban nem esett három és fél évig Isten nem egy izraeli özvegyhez küldte Illést hogy segítsen neki, hanem egy másik országban levő özvegyhez."

Jézus folytatta és azt mondta: "Elizeus próféta idejében is sok ember volt Izráelben bőrbetegségekkel. Elizeus azonban nem gyógyította meg egyiküket sem. Csak a Naámán, Izráel ellensége hadvezérének a bőrbetegségét gyógyította meg." A Jézust hallgató emberek zsidók voltak. Amikor hallották hogy ezeket mondta dühösek lettek rá.

A názáreti emberek kivonszolták Jézust az istentisztelet helyéről és egy szikla szélére vitték hogy ledobják onnan és megöljék. Jézus azonban átment a tömegen és elhagyta Názáret városát.

Jézus végigjárta Galilea tartományát és nagy tömegek követték őt. Sok beteg embert hoztak hozzá, még sántákat, vakokat, bénákat, süketeket és némákat is és Jézus meggyógyította őket.

Sok olyan embert is Jézushoz hoztak, akikben démonok voltak. Jézus parancsára a démonok kijöttek az emberekből és gyakran azt kiáltották: "Te vagy az Isten Fia!" A tömegek elcsodálkoztak és imádták Istent.

Ezután Jézus kiválasztott tizenkét férfit, akiket apostolainak nevezett. Az apostolok Jézussal utaztak és tanultak tőle.

Related information

Words of Life - Audio gospel messages in thousands of languages containing Bible based messages about salvation and Christian living.

Free downloads - Here you can find all the main GRN message scripts in several languages, plus pictures and other related materials, available for download.

The GRN Audio Library - Evangelistic and basic Bible teaching material appropriate to the people's need and culture in a variety of styles and formats.

Choosing the audio or video format to download - What audio and video file formats are available from GRN, and which one is best to use?

Copyright and Licensing - GRN shares it's audio, video and written scripts under Creative Commons