unfoldingWord 24 - János megkereszteli Jézust

unfoldingWord 24 - János megkereszteli Jézust

Outline: Matthew 3; Mark 1; Luke 3; John 1:15-37

Script Number: 1224

Language: Hungarian

Audience: General

Genre: Bible Stories & Teac

Purpose: Evangelism; Teaching

Bible Quotation: Paraphrase

Status: Approved

Scripts are basic guidelines for translation and recording into other languages. They should be adapted as necessary to make them understandable and relevant for each different culture and language. Some terms and concepts used may need more explanation or even be replaced or omitted completely.

Script Text

János, Zakariás és Erzsébet fia felnőtt és próféta lett belőle. A pusztában lakott, erdei mézet és sáskákat evett és teveszőrből készült ruhákat hordott.

Sokan kimentek Jánoshoz a pusztába meghallgatni őt. János prédikált nekik mondva: "Térjetek meg mert elközelített az Isten országa!"

Mikor az emberek meghallották János üzenetét sokan megtértek a bűneikből és János megkeresztelte őket. Sok vallásos ember is odajött Jánoshoz, hogy keresztelje meg őket, de ők nem tértek meg és nem vallották meg a bűneiket.

János azt mondta a vallásos vezetőknek: "Ti olyanok vagytok, mint a mérges kígyók! Térjetek meg és változtassatok a viselkedéseteken. Minden fa, mely nem terem jó gyümölcsöt kivágatik és tűzre vettetik." János beteljesítette azt, amit a próféták írtak róla: "Lám én elküldöm az én követemet és ő elkészíti előtted az utat."

Néhány zsidó megkérdezte Jánostól, hogy ő-e a Messiás. János azt válaszolta: "Nem én vagyok a Messiás, de van valaki, aki utánam jön. Ő annyira hatalmas, hogy én arra se vagyok méltó, hogy a saruját kioldjam."

Következő nap Jézus is odajött Jánoshoz, hogy keresztelje meg. Amikor János meglátta azt mondta: "Íme, itt van az Isten Báránya, aki elveszi a világ bűneit!"

János azt mondta Jézusnak: "Nem vagyok méltó arra, hogy megkereszteljelek. Te kellene inkább engem megkeresztelj." Jézus azonban azt mondta: "Neked kell engem megkeresztelned, mert így helyes ez." Ekkor János megkeresztelte Jézust, bár ő soha sem vétkezett.

Miután Jézus megkeresztelkedett és kijött a vízből az Úr Szelleme galamb formájában megjelent, majd rászállt és megpihent rajta. Ugyanakkor Isten hangja hallatszott a mennyből: "Te vagy az én szeretett Fiam, akiben és gyönyörködöm!"

Még előtte Isten azt mondta Jánosnak: "A Szent Szellem le fog szállni és meg fog pihenni valakin, akit te megkeresztelsz. Az a személy az Isten Fia." Egyedül egy Isten van, de mikor János megkeresztelte Jézust, akkor hallotta az Atya Istent szólni, látta a Fiú Istent, aki Jézus, és látta a Szent Szellemet.

Related information

Words of Life - Audio gospel messages in thousands of languages containing Bible based messages about salvation and Christian living.

Free downloads - Here you can find all the main GRN message scripts in several languages, plus pictures and other related materials, available for download.

The GRN Audio Library - Evangelistic and basic Bible teaching material appropriate to the people's need and culture in a variety of styles and formats.

Choosing the audio or video format to download - What audio and video file formats are available from GRN, and which one is best to use?

Copyright and Licensing - GRN shares it's audio, video and written scripts under Creative Commons