unfoldingWord 40 - Isus je razapet

unfoldingWord 40 - Isus je razapet

Outline: Matthew 27:27-61; Mark 15:16-47; Luke 23:26-56; John 19:17-42

Script Number: 1240

Language: Croatian

Audience: General

Genre: Bible Stories & Teac

Purpose: Evangelism; Teaching

Bible Quotation: Paraphrase

Status: Approved

Scripts are basic guidelines for translation and recording into other languages. They should be adapted as necessary to make them understandable and relevant for each different culture and language. Some terms and concepts used may need more explanation or even be replaced or omitted completely.

Script Text

Nakon što su se vojnici rugali Isusu, odveli su ga da ga razapnu. Natjerali su ga da nosi križ na kojem će umrijeti.

Vojnici su Isusa doveli na mjesto koje se zvalo "Lubanja" i čavlima su mu pribili ruke i stopala na križ. No, Isus je rekao: "Oče, oprosti im, jer ne razumiju što čine." Pilat je zapovjedio da napišu na neku ploču riječi: "Kralj Židova" i da je stave na križ iznad Isusove glave.

Vojnici su bacili kocku za Isusovu odjeću. Kada su to učinili, ispunili su proroštvo koje glasi: "Podijelili su moje haljine među sobom i bacili kocku za moju odjeću."

Isusa su razapeli između dvojice razbojnika. Jedan od njih se rugao Isusu, ali je drugi rekao: "Zar se ne bojiš Boga? Mi smo krivi, ali ovaj čovjek je nevin." Onda je taj rekao Isusu: "Molim te, sjeti me se u svome kraljevstvu." Isus mu je odgovorio: "Danas ćeš biti sa mnom u raju."

Židovski vođe i ostali ljudi u mnoštvu, rugali su se Isusu. Govorili su mu: "Ako si Sin Božji, siđi s križa i spasi se! Onda ćemo ti vjerovati."

Onda se nebo nad cijelim područjem potpuno zamračilo, premda je bila sredina dana. Zamračilo se u podne, a tama se zadržala tri sata.

Zatim je Isus povikao: "Dovršeno je! Oče, predajem svoj duh u tvoje ruke." Tada je pognuo glavu i predao svoj duh. Kada je umro, dogodio se potres, a veliki zastor koji je dijelio ljude od Božje prisutnosti u hramu razderao se na dva dijela, od vrha do dna.

Svojom smrću, Isus je omogućio ljudima da mogu prići Bogu. Kada je vojnik koji je čuvao Isusa vidio sve što se dogodilo, rekao je: "Zaista, ovaj čovjek je bio nevin. Bio je Sin Božji."

Onda su Josip i Nikodem, dvojica židovskih vođa koji su vjerovali da je Isus Mesija, pitali Pilata smiju li uzeti Isusovo tijelo. Umotali su njegovo tijelo u platno i položili ga u grobnicu izdubljenu u stijeni. Onda su dokotrljali veliki kamen na grobnicu i zatvorili otvor.

Related information

Words of Life - Audio gospel messages in thousands of languages containing Bible based messages about salvation and Christian living.

Free downloads - Here you can find all the main GRN message scripts in several languages, plus pictures and other related materials, available for download.

The GRN Audio Library - Evangelistic and basic Bible teaching material appropriate to the people's need and culture in a variety of styles and formats.

Copyright and Licensing - GRN shares it's audio, video and written scripts under Creative Commons

Choosing the right audio or video format - What audio and video file formats are available from GRN, and which one is best to use?